A beautiful visit from the Tibetan monks

Almira (1).jpg

By invitation from prof. Dragan Potočnik, Tibetan monks, Thupten Sherab, Tashi Sang, and Sangay Gyatso, after three years, returned to Slovenia to create Amitabh speech mandala dedicated to visitors for long life.
The monks come from the Gyuto Tantric Monastery, originally founded in 1474 in Tibet, but due to the Chinese invasion in 1959, they moved to Dharamsala, India, where are still today and are specialized in learning throat singing, that is dedicated for singing sacred Buddhist texts.
This remarkable and stunning technique was presented by guest monks in the Days of Tibetan Culture, held from 12th to 30th June 2018 in Lenart, where events took place. Concert of throat singing, prayer, reading poetry, meditation, yoga, and mudre workshops had brought beautiful Tibetan atmosphere in Slovenian environment.

[English above | Slovenian below]

V naše kraje so na povabilo prof. Dragana Potočnika po treh letih ponovno prišli tibetanski menihi Thupten Sherab, Tashi Sang in Sangay Gyatso, ki izdelujejo peščeno Amitabha speech mandalo, posvečeno vem obiskovalcem za dolgo življenje. Menihi prihajajo iz Gyutro Tanric samostana, ki je prvotno nastal leta 1474 na Tibetu, a se je zaradi kitajske invazije leta 1959 preselil v Dharamsalo v Indijo, kjer stoji še danes in je specializiran za učenje grlenega petja, saj je pri Tibetancih grleno petje  namenjeno recitaciji budističnega kanona (svetih tekstov). To izjemno in osupljivo tehniko so gostujoči menihi predstavili v sklopu Dnevov tibetanske kulture, ki je potekala od 12. do 30. junija 2018 v Lenartu, kjer so se odvijali zanimivi dogodki kot koncert grlenega petja, molitve, branje poezije, delavnica učenja muder, joge in meditacije ter nam tako pričarali tibetansko vzdušje v domačem okolju.

VIDEO


PHOTO

۞

ssk.png