REPORTAGE | REPORTAŽE

»Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.«
Ibn Battuta


1 (2).jpg

Marina, poslednja sežgana čarovnica

1. aprila 1701 je cesarsko krvno sodišče na gospostvu Ribnica začelo proti Marini Šušarek čarovniški proces. Marina Šušarek je bila Ribničanka, stara okoli štiridesetih let, poročena s čevljarjem; bila je mati šestih otrok, ki je pričakovala sedmega in je bila v tretjem mesecu nosečnosti, ko je bila obtožena čarovništva.

DSC_0034-3.jpg

Grad Turjak skozi čas

Z gradom povezano je ime družine Auersperg, ki bila je najvplivnejša plemiška rodbina na Slovenskem in ena izmed najbogatejših in vplivnejših plemiških družin v habsburški monarhiji.

DSC_8875 (2).jpg

Betnavski grad in skrivnost Belega mesta

Območje, na katerem stoji Betnavski grad je bilo naseljeno že v prazgodovini in rimskem obdobju, ljudsko izročilo pa omenja, da je na območju Betnave pogreznjeno »Belo mesto«, po stari tradiciji pa naj bi bilo med Betnavo, Radvanjem in Pohorjem »Staro mesto«.

1 (1).jpg

Atena in večna Akropola

Atena je grška boginja civilizacije, modrosti, tkanja, obrti in disciplinirane strani vojne; je hči Zevsa in Metide, njeno ime pa pomeni božji um. Njej posvečeno je mesto Atene, ki ga je dobila v bitki za prevlado s Pozejdonom. Na mestu na katerem je udarilo njeno kopje in od koder je prišla prva oljka, še vedno raste to sveto drevo.

DSC_0464.jpg

Evfrazijeva bazilika, najbolje ohranjena zgodnjekrščanska cerkev na svetu

Evfrazijeva Bazilika je najdragocenejši kulturni spomenik v Poreču. Pomen bazilike je 1997 UNESCO utemeljil z besedami: »Eufrazijana je najbolje ohranjena zgodnjekrščanska cerkev na svetu.«

Almira-Catovic-Piran (1).jpg

Snežna Marija v Piranu

v srednjeveškem jedru mesta Pirana, nasproti Minoritskega samostana, se skriva cerkev Marije Snežne. Gre za cerkvico iz leta 1404, ki je bila zgrajena kot zasebna kapela premožne piranske meščanke, okrašena z umetninami in prizori čudeža avgustovskega snega v Rimu, ki opominja na ime cerkve.

1.jpg

Skadarsko jezero, Copacabana in ostala svetovna čudesa

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanu in eno večjih v Evropi, je znano tudi po tem, da je to močvirje eno od zadnjih sredozemskih sladkovodnih, kjer gnezdi približno 270 vrst ptic, med katerimi najbolj izstopajo pelikani, ki imajo tukaj zadnje zatočišče v Evropi.


۞

ssk.png