ARTICLES | ČLANKI


Articles in Slovenian language for various Slovenian newspapers and magazines.


spletna stran.jpg

SILVA; ko travmatična izkušnja postane zgodba upanja

»Stara sem bila 41, ko sem zatipala bulico v levi dojki. Osebni zdravnik me je napotil na torakalni oddelek, kjer naj bi bulico odstranili in tkivo poslali na pregled, a ko sem se zbudila iz narkoze, sem bila brez dojke.« Tako danes 63 letna Silva Krsnik prične svojo zgodbo o raku, ki ji je pred 22 leti spremenil življenje.

naslovnice (9).jpg

Marina, poslednja sežgana čarovnica

1. aprila 1701 je cesarsko krvno sodišče na gospostvu Ribnica začelo proti Marini Šušarek čarovniški proces. Marina je bila Ribničanka, stara okoli štiridesetih let, poročena s čevljarjem; bila je mati šestih otrok, ki je pričakovala sedmega in je bila v tretjem mesecu nosečnosti, ko je bila obtožena čarovništva.

naslovnice (4).jpg

Božično premirje sredi norosti

V času prve svetovne vojne se je zgodil dogodek, kjer je ena pesem združila sovražnike v božičnem duhu, da so ti praznovali skupaj, kakor prijatelji, si izmenjali darila in naslove ter pri tem na nikogaršnji zemlji sredi vojne zaigrali celo nogometno tekmo.

naslovnice (5).jpg

Kultni film Vesna in zgodbe njenih junakov

Romantična komedija Vesna iz leta 1953, ki velja za kultni slovenski film in je nastala pod direktivo češkega mojstra Františka Čapa, ki je v Sloveniji odkril nove obraze ter jih izstrelil med zvezde, velja še danes za enega boljših slovenskih filmov.

naslovnice (11).jpg

Zgodba posekanih lip na Cesti zmage

In medtem ko prihajajo v medijski prostor članki, kako je mariborska občina uspešno prenovila ulico in posadila drevesa na Cesti zmage, me je zanimalo, kaj se je zgodilo s posekom močnih in zdravih, skoraj sto let starih lip, ki krasile so Vurnikovo kolonijo. 92 prekrasnih dreves je izginilo in kot pravi Slavko Gazvoda, pobudnik gibanja civilne iniciative Drevored Cesta zmage, je ulica izgubila svojo dušo.

naslovnice (2).jpg

Magna, tragična zgodba o uspehu

Kako je ena največjih zgodb o uspehu postala hkrati ena največjih manipulativnih iger, ki zaznamovala je Štajersko, kjer na najbolj rodovitni zemlji v Sloveniji ter na vodovarstvenem območju, vlada dovolila korporaciji, da postavi lakirnico. V imenu napredka in gospodarske rasti.

naslovnice (12).jpg

Ko pri 7 drevesih trčita dva svetova

Zgodbe o brezobzirnem podiranju dreves v mestnih jedrih so se vrstile, kar ena za drugo. Padala so zdrava drevesa z razlogom, da so stara in nevarna ter da bodo zamenjana za nova, mlajša drevesa. Ena takšnih zgodb prihaja tudi s Ptuja.

naslovnice (7).jpg

Kaj nas uči Orson Welles, Državljan Kane in oče rumenega tiska

Leta 1938 je Orson Welles predvajal dramatizirano radijsko zgodbo Vojna svetov v obliki fiktivne reportaže, ki pripoveduje o invaziji marsovcev, in pri tem bil tako prepričljiv, da so mnogi poslušalci verjeli, da planet napadajo neznana bitja iz vesolja. Dogodek, ki je ustvaril masovno paniko, je mlademu režiserju odprl vrata v Hollywood in k ustvarjanju kultnega filma.

naslovnice (3).jpg

Zakaj takšen cirkus glede cirkusa

Italijanski cirkus Medrano velja za enega najstarejših evropskih cirkusov in v svojem repertoarju ponuja zraven domačih živalih nastop tudi eksotičnih; in ravno zaradi slednjih je direktorju tega cirkusa v Padovi bila izrečena zaporna kazen, saj je povzročal fizično in psihično trpljenje.

naslovnice (6).jpg

Hipatija, ljubiteljica modrosti, njen brutalen umor in padec Aleksandrije

Hipatija je bila izjemna znanstvenica in filozofinja, izumiteljica številnih naprav, ki združila je matematiko in astronomijo, ter ustvarila astrolab, iznajdbo, ki je takrat pomenila to, kar nam danes pomeni računalnik. Bila je brutalno ubita, z njenim umorom pa se je zgodil tudi zaton modrosti in padec Aleksandrije.

naslovnice (17).jpg

Venera, boginja lepote in njen dotik skozi čas

Venera, s katero povezujejo se številni Rimljani kot nasledniki Trojancev, eden teh je Julij Cezar, ki imel se je za potomca Eneja, praočeta Rima, čigar mati je nihče drug kot Venera, ima v teozofiji posebno mesto, saj naj bi od tam prišel Mojster modrosti Sanat Kumara s svojim spremstvom in na Zemlji postavil Šambalo ter v glavnem templju vzpostavil plamen Luči, iskro Kristusove zavesti, Ljubezen.

naslovnice (10).jpg

Enheduanna, prva znana pesnica v zgodovini

Enheduanna, prva znana pesnica v zgodovini, princesa in visoka svečenica, katero zgodovinarji omenjajo, kot osebo, ki je postavila temelj za kulturo, literaturo, himne, poezijo ter religijo. Njena zapuščina ni samo poezija, ampak inspiracija, s katero je navdihnila hebrejsko Biblijo, Homerjevo himno Grčiji ter zgodnjo krščansko Cerkev.

naslovnice (8).jpg

Kaj se zgodi z dušo po samomoru

Iz leta v leto se ponavlja, da Slovenija sodi v sam vrh po številu samomorov in kljub temu ta tema predstavlja tabu in nosi sram, s katero se soočajo družine. Religije tovrstno dejanje obsojajo, z redkimi izjemami, ki samomor iz časti dopuščajo.

naslovnice (15).jpg

Svetovni mir in vojni dobičkarji

Združeni narodi so nastali kot odgovor na grozote prve in druge svetovne vojne, z namenom, da bi ohranjali mednarodni mir in varnost. Pa vendar številna poročila iz različnih krajev poročajo o zlorabah žensk in otrok s strani pripadnikov UN sil. Povezanost UN v trgovini z ljudmi in prisilno prostitucijo je razkrila Kathryn Bolkovac, ko je bila del UN mirovnih sil v Bosni.

naslovnice (16).jpg

Tehnološki razvoj v senci potrošništva

Načrtovana zastarelost je vrsta zastarelosti, pri kateri proizvajalec umetno skrajša življenjsko dobo izdelka, kjer so namerno vgrajene napake, ki povzročijo, da se izdelek pokvari, s čimer bi se naj pospešila potrošnja, in kjer pa se novi izdelki oglašujejo kot velike novosti, za katere se pogosto izkaže, da so zgolj postranskega pomena.

naslovnice (14).jpg

Hrana kot zdravilo

Razvoj Zemlje kot bitja je odvisen od duhovnega razvoja človeštva. Tako kot potrebuje človek plodove Zemlje za svoj razvoj, potrebuje Zemlja plodove človeškega duha. Iz vzajemnosti Zemlje in človeštva se bo razvil socialni organizem, novo duhovno bitje.

naslovnice (13).jpg

Čebele in njihov izjemen doprinos

Slovenski narod je globoko povezan s čebelarstvom, kar govori tudi dejstvo, da je na teh tleh prisotna avtohtona vrsta. To izjemno bitje častile so stare civilizacije, čebela pa še danes uči in govori o pomembnosti sodelovanja, geometriji in blaginji.


۞

ssk.png